BARN

Barns mjölktänder – symptom och vård vid tandsprickning

Barns mjölktänder – symptom och vård vid tandsprickning article banner

Har ditt barn börjat få sina första mjölktänder? Kanske väntar du fortfarande på den stora dagen och letar efter sätt att ta hand om ditt barns tänder när det närmar sig avvänjningsåldern.

Barnets tänder spelar en viktig roll för hur barnet lär sig att tugga, le och prata. Genom att introducera regelbunden munhälsovård kan man uppnå livslånga fördelar, från det ögonblick då ditt barns mjölktänder kommer fram, hela vägen till vuxen ålder.

I vilken ålder får barn tänder? Och när kan de förvänta sig ett besök från ”tandfén” eftersom deras mjölktänder ger plats för sekundära tänder? Läs vidare för vår guide om tandvård för spädbarn, inklusive tips om hur du lindrar symtomen vid tandsprickning och vad du kan förvänta dig när mjölktänderna kommer fram.

När får barn tänder?

Barn börjar få tänder när de är mellan åtta och tolv månader gamla. De första mjölktänderna som kommer igenom, eller "bryter fram", är de centrala framtänderna. Framtänderna ramlar vanligtvis ut vid sex till åtta års ålder.

Snart därefter kommer hörntänder (16-22 månader), sedan kindtänder (25-33 månader), vilket gradvis gör att ditt barn kan njuta av ett bredare utbud av mat med hela uppsättningen mjölktänder. Hörn- och kindtänder lossnar vid ungefär samma ålder, vid nio till tolv års ålder.

Du kanske märker att ditt barn gråter mer eller blir grinigare när han eller hon har tandsprickning. Det är ett normalt tecken på tandsprickning och beror på att mjölktänderna växer fram och gör tandköttet ömt.

Andra symtom på tandsprickning

1. Barnet dreglar

Du kanske märker att ditt barn dreglar mer än vanligt under tandsprickning. Detta är ett normalt symtom på tandsprickning och är bara ett tecken på att deras salivkörtlar arbetar hårdare än vanligt.

2. Tuggar på händerna

Tandsprickning kan vara smärtsamt, vilket gör att barnet tuggar på fingrar eller händer för att ha något annat att fokusera på.

3. Barnet kan inte sova

Sömnproblem kan ofta bero på tandsprickning hos spädbarn, vilket är normalt och inte bör pågå i mer än några dagar – men om situationen kvarstår bör du prata med din barnläkare för råd.

Tandborstning och mjölktänder

Tandsprickning är också ett tecken på att du bör börja borsta ditt barns tänder. Man kan få hål eller plack kan börja så snart tänderna börjar synas. Av säkerhetsskäl bör borstning utföras av en förälder eller vårdnadshavare fram till 24 månader. Därefter kan ditt barn ”hjälpa” till att guida borsten. Menvi rekommenderar starkt att en vuxen hjälper till med att borsta barnets tändertill 7 års ålder. 

Faktum är att mellan 6-7 års ålder kan du förvänta dig att ditt barn börjar tappa mjölktänderna och dessa ersätts gradvis med sekundära tänder. Denna process fortsätter vanligtvis till runt 10-12 års ålder, då den andra kindtanden ”bryter fram" och barnets alla mjölktänder har lossnat.  

Symtom som inte beror på tandsprickning

Även om viss smärta, irritation eller känslighet är normalt, finns det här några relaterade symtom som kan kräva behandling av din barnläkare.

1. Feber

Om ditt barn har feber är det inte ett direkt symtom på tandsprickning. Tala med din läkare om ditt barn har en högre temperatur än 37,5 °C.

2. Diarré

Vattnig avföring och diarré är inte ett direkt symtom på tandsprickning. Detta kan leda till uttorkning om det inte behandlas, så håll ett öga på barnets avföring och prata med en barnläkare om situationen inte förbättras.

3. Försämrad aptit

Om ditt barn verkar irriterat eller saknar intresse under måltiderna kan det betyda att det har dålig aptit. Detta händer ibland när en mjölktand ”bryter fram” men bör inte vara i mer än fem dagar – såvida inte en annan tand är på väg! Om inte är det klokt att tala med din barnläkare.

Så här lugnar du en bebis med tandsprickning

Om ditt barn har varit irriterat, synbart obekvämt eller stressat under tandsprickningen kan du prova de här tipsen för att lugna ett barn som har tandsprickning.

1. Massera barnets tandkött

Ett rent finger är en naturlig napp för bebisen. Tvätta händerna noga och gnugga ett finger över barnets tandkött med långsamma, cirkulära rörelser. Detta kan hjälpa till att lugna ditt barn som har tandsprickning.

2. Bitleksaker eller ringar

Välj en leksak i gummi, utan vätska eller gel och ställ den i kylskåpet så den blir sval och skön. Du kan sedan hämta leksaken när barnet får symtom på tandsprickning (se till att hålla leksaken ren).

3. En kyld tesked

Om du inte har en bitleksak är en kyld tesked ett bra huskursalternativ som lika enkelt kan lindra tandsprickning. När teskeden har blivit kall och skön, gnugga försiktigt metallen mot barnets tandkött. Känslan av kyla lindrar ömhet.

4. Torka bort dregel regelbundet

Barn dreglar oftare vid tandsprickning, vilket kan resultera i ett milt ansiktsutslag om saliven lämnas kvar på huden. Byt haklapp oftare och torka av dregel från barnets ansikte så att det blir rent och torrt.

När är det dags för mitt barn att besöka tandläkaren?

Ditt barn bör träffa en tandläkare före sin första födelsedag. Ditt barn kan besöka tandläkaren så tidigt som den första tanden kommer fram, eller när symtomen på tandsprickning börjar. Detta håller inte bara barnets mun frisk och ger goda vanor, du kan även få råd om hur du tar hand om barnets tänder om du behöver det. 

Du kan förbereda dig inför ditt barns första tandläkarbesök genom att prata med ditt barn om vad som kommer att hända och berätta för honom eller henne att det kommer att bli en positiv upplevelse. Prova att läsa böcker eller titta på barnvänliga videor om tandläkare. Uppmuntra dem att öva på att öppna munnen för tandläkaren. Vid ditt första besök kommer din tandläkare förmodligen att låta dig sitta i tandläkarstolen medan du håller ditt barn i knät. En tandläkare kommer att kontrollera hur ditt barns mjölktänder och käkar utvecklas, kontrollera om det finns karies i barnets tänderoch sedan rengöra tänderna. 

https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/teething

https://www.healthline.com/health/teething

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-tips-for-treating-teething-babies/