Behöver jag tandställning?
En tandläkare brukar vanligtvis rekommendera tandställning för att förbättra patientens fysiska ”orofaciala” utseende. Med hjälp av tandreglering kan problem såsom sneda tänder eller trångt bett, överbett, underbett, felaktig käkposition eller fel i käklederna korrigeras.
När är det rätt tid för tandställning?
Patienter med ortodontologiska problem kan behandlas i stort sett vid vilken ålder som helst. Den ideala tidpunkten för att sätta in tandställning är mellan 10 och 14 år, när huvudet och munnen fortfarande växer och tänderna är mer mottagliga för att rätas ut. Men eftersom alla typer av justeringar av ansiktets utseende kan vara traumatiskt för barn i dessa åldrar, bör föräldrarna prata igenom frågan med barnet innan tandställningen sätts in. Och tandställning är inte endast för barn. Fler och fler vuxna bär tandställning för att korrigera mindre problem och förbättra deras leenden.
Vilken typ av tandställning kommer jag att behöva?
Din tandläkare avgör vilken tandställning som är bäst för ditt specifika problem, men som patient har du ofta ett val. Det finns tre huvudsakliga varianter av tandställning. Den populäraste typen är fast tandställning i metall eller plast som klistras fast på tanden och syns betydligt mindre. Varianten som kallas ”lingual” är en fast tandställning som fästs på baksidan av tänderna så den inte syns. Traditionell fast tandställning, eller ”räls” är den variant som täcker större delen av tanden med metallband som vrids runt tanden. Samtliga varianter använder trådar för att flytta tänderna till önskad position.
Hur länge behöver jag bära tandställning?
Det beror på behandlingsplanen. Ju mer komplicerat utrymmes- eller bettproblem du har, och ju äldre du är, desto längre blir normalt sett behandlingsperioden. De flesta patienter måste bära full tandställning mellan 18 och 30 månader, och därefter en ”retainer” under minst några månader och upp till två år, för att vävnaden runt de uträtade tänderna ska fixeras. Vissa patienter måste bära en retainer permanent för att bettet inte ska återgå till hur det var tidigare.
Gör behandlingen ont?
De sammankopplade trådarna är dras åt vid varje besök och ger ett milt tryck på fästena för att gradvis flytta tänder eller käkar till önskad position. Dina tänder och käkar kan kännas något ömma efter varje besök, men det går snabbt över. Håll också i åtanke att du kan behöva dra ut tänder för att få tillräcklig plats för att flytta tänderna med tandställningen och justera käkarna.
Vem utför min tandreglering?
Den tandläkare som din familj använder är ansvarig för att samordna din tandvård och detta kan komma omfatta en behandlingsplan för tandreglering, inklusive diagnos, undersökningar och tandregleringsingrepp. Din tandläkare kan dock komma att hänvisa dig till en ”ortodontist” – en tandläkare med specialistutbildning i utveckling, förebyggande och korrigering av tänder, bett och käkar och relaterade ansiktsabnormaliteter.