Få din flisade tand bondad
Om du har en eller flera tänder som spruckit eller flisat sig kan du vara en kandidat för bonding. Tandbonding innebär applicering av ett tandfärgat plastlim som din tandläkare formar och polerar så att det matchar de omgivande tänderna. Bonding är en relativt smärtfri procedur och utförs vanligtvis utan lokalbedövning. Om du får bonding utförd på flera tänder kan du behöva boka mer än ett besök; en tandbondingsprocedur på en tand tar mellan 30 minuter och en timme.
Tandbondingsprocedur
När du genomgår tandbonding ruggar tandläkaren först upp ytan på tanden eller tänderna som ska behandlas, och sedan applicerar han eller hon en konditioneringslösning för att hjälpa bondingmaterialet att fastna på tanden. Därefter appliceras bondingmaterialet på tänderna och formas för att passa, och ett ultraviolett ljus eller laser används för att härda det på plats.
Går en tandbonding lätt sönder?
Tänk på dessa tips om du väljer tandbonding:
Se upp när du biter: Hartset som används vid tandbonding är inte lika starkt som en tand. Om du biter på naglarna, på isbitar eller pennor riskerar du att flisa materialet.
Hoppa över mat och dryck som kan orsaka missfärgning i 48 timmar: Det harts som används vid tandbonding är särskilt känsligt för fläckar under de första 48 timmarna efter ingreppet. Undvik alltså te, kaffe, vin och annan mat och dryck som kan missfärga tänderna under de första två dagarna efter tandbonding.
Men om du följer en konsekvent munvårdsrutin med två dagliga tandborstningar och daglig tandtrådsanvändning med en mjuk tandtråd bör din bonding hålla i flera år innan den behöver bytas ut.