TANDKÖTTSHÄLSA

Vad är gingivit, dess symptom, orsaker och behandlingar

Vad är gingivit, dess symptom, orsaker och behandlingar article banner

Gingivit är ett tidigt stadium av tandköttssjukdom som kan ha en direkt inverkan på din munhälsa och allmänna hälsa. Därför är det viktigt att vara medveten om orsakerna till gingivit, känna igen dess symptom och lära sig hur man behandlar och förebygger den.

Vad är gingivit?

Gingivit är ett tidigt stadium av tandköttssjukdom som orsakas av en uppbyggnad av plack, en naturligt förekommande biofilm som innehåller bakterier, som kan fastna i vävnaden runt tänderna. Om du får ömt eller svullet tandkött beror det ofta på plackbildning. Om gingivit inte behandlas kan det utvecklas till en allvarligare form av tandköttssjukdom, så kallad parodontit, som är en vanlig orsak till tandlossning hos vuxna. Gingivit är ofta smärtfritt, så om du märker tecken eller symptom på inflammerat tandkött bör du uppsöka din tandläkare för en ordentlig undersökning och för att bestämma en behandling. 

För att skydda din munhälsa är det viktigt att vara medveten om vad gingivit är så att du kan upptäcka tecknen innan du får allvarligare tandproblem. Om din partner har gingivit, undrar du kanske också om gingivit smittar? Tandvårdsexperter är överens om att även om själva tillståndet inte är det, kan du sprida bakterierna genom utbyte av saliv.

Symptom och tecken på gingivit

Eftersom du kanske inte märker att det bildas plack i munnen som kan leda till gingivit, bör du vara medveten om symptomen på gingivit och de senare tecknen på tandköttssjukdom och parodontit som kan följa.

1. Blödande tandkött

Ett av de första tecknen på gingivit är tydligt inflammerat rött tandkött och blödande tandkött när du borstar tänderna eller använder tandtråd.

2. Svullet tandkött

Om du ser svullet tandkött runt tänderna är den troligaste orsaken gingivit. När plackbakterier ansamlas i munnen kan de ofta fastna i och runt tänderna, vilket orsakar detta obekväma och synliga problem med svullet tandkött.

3. Dålig smak i munnen eller dålig andedräkt

Om du får dålig andedräkt efter att ha använt munskölj eller borstat tänderna är detta troligen ett annat symptom på gingivit. När plackbakterier sätter sig och bryts ner på tänderna ger processen en obehagligt luktande effekt.  

4. Tillbakadraget tandkött

När symtomen på tandköttssjukdom utvecklas rör sig tandköttet längre bort från tänderna. Det kanske inte gör ont så det kan gå obemärkt förbi. Du bör alltid besöka en tandläkare eller tandhygienist om du ser några synliga tecken på att tandköttet dras tillbaka för att ta reda på mer om behandlingenav tillbakadraget tandkött.

5. Djupa fickor mellan tänderna och tandköttet

De mest avancerade tecknen på tandköttssjukdom är djupa fickor runt tandköttet som fylls med bakterier när tandköttet lossnar från tänderna. Om detta händer kommer du sannolikt att drabbas av parodontit som kan försvaga skelettet och ge stöd åt tänderna. Du bör vara säker på att du aldrig ignorerar några symtom på tandköttssjukdom och om du märker något av dessa ska du omedelbart besöka din tandläkare för en fullständig kontroll och se till att du förhindrar att tandköttssjukdom utvecklas.

Vad orsakar tandköttssjukdomar och gingivit?

1. Dålig tandhygien

Tandvårdspersonal rekommenderar att du borstar tänderna två gånger om dagen med antibakteriell tandkräm, tandtråd och en antibakteriell munskölj för att motverka plackbildning. Den klibbiga och gulaktiga beläggningen av bakterier som kallas plack bildas på tänderna om du inte borstar regelbundet. Eftersom plack producerar syror som angriper tändernas emalj och skadar tandköttet är dålig tandhygien den främsta orsaken till gingivit.

2. Ålder

När man åldras är förändringar i kroppen, som att producera mindre saliv, vanliga orsaker till gingivit och parodontal sjukdom är vanligast bland äldre.

3. Genetiska orsaker

När du ska ta reda på vad som orsakar gingivit kan tandvårdspersonal också fråga om din familjs sjukdomshistoria. Det beror på att om dina föräldrar har gingivit löper du större risk att drabbas av tandköttssjukdomar på grund av den typ av bakterier som vi får när vi är unga.

4. Sneda tänder

Eftersom dina tänder kan överlappa eller röra sig ur perfekt läge kan sneda tänder skapa en tillflyktsort där plack kan byggas upp runt tandköttet och tänderna – detta problem är ofta en del av vad som orsakar tandköttssjukdom. Om det inte behandlas kan det också leda till karies. Om du har sneda tänder, se till att tandborsthuvudet passar din mun och var uppmärksam på de svåråtkomliga områdena när du borstar. 

5. Medicinska tillstånd

Om du får långvarig gingivit kan en annan orsak till svullet och blödande tandkött vara sekundära medicinska tillstånd som virus- eller svampinfektioner. Läkemedel mot epilepsi, kärlkramp och högt blodtryck kan också öka risken för gingivit, så tala om för din tandläkare om du får sådana behandlingar.

Hur förebygger man tandköttssjukdomar och gingivit?

Om du undrar hur du kan förebygga gingivit finns det flera åtgärder du kan vidta för att förebygga tandköttssjukdomar, och dessa kan motverka vissa symptom på gingivit.

För att förebygga gingivit på bästa sätt bör du följa en enkel munhälsorutin varje dag.

  1. Borsta tänderna två minuter två gånger om dagen med en eltandborste och antibakteriell tandkräm för att avlägsna plack och minska tandstensbildning – och kom ihåg att försiktigt rengöra och massera tandköttet. Detta är det första steget mot att förebygga tandköttssjukdomar. 

  2. Använd tandtråd minst en gång om dagen med rätt teknik för att ta bort matpartiklar och plack som fastnat mellan tänderna. 

  3. Skölj munnen med antibakteriell munskölj för att förhindra att plack kommer tillbaka och hjälpa till att döda bakterierna som orsakar gingivit. 

Behandling av gingivit

De bästa typerna av gingivitbehandling hemma är regelbunden och noggrann oral rengöring två gånger dagligen med en eltandborste och antibakteriell tandkräm. Vid svår tandköttssjukdom kan läkemedel och operationer ingå i botemedel mot gingivit som rekommenderas av din tandläkare.

Djuprengöring av tänderna

Förutom att se till att du tar hand om dina tänder på bästa sätt hemma, bör du också besöka en tandläkare var sjätte månad för en allmän kontroll och grundlig djuprengöring. Detta minskar risken för att få gingivit.

Medicin

Vid svåra symptom i samband med akut nekrotiserande ulcerös gingivit kan antibiotika, smärtstillande medel och andra typer av munskölj ingå i behandlingen av ditt blödande tandkött som din tandläkare har ordinerat.

Kirurgi

För mer avancerade symtom på tandköttssjukdom kan din tandläkares rekommenderade behandling även omfatta tandköttskirurgi i kombination med rothyvel eller en skalning och polering för att avlägsna plack eller tandsten från runt tänderna och under tandköttet.

Det bästa sättet att undvika att behandla tandköttssjukdomar med kirurgi eller andra metoder är att upprätthålla god munhygien, hålla placket i tänderna under kontroll och hålla munnen frisk.

https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

https://www.healthline.com/health/gingivitis#risk-factors