VUXNA

Allt om tandbryggor: typer, behandlingar och fördelar

Tandbrygga – bygg upp dina förlorade tänder article banner

Vad är en tandbrygga?

Om en tand går förlorad kan din tandläkare rekommendera en tandbrygga, även kallad tandbro. När en bro placeras ut täcks tänderna på båda sidorna av utrymmet med kronor och en konstgjord tand (pontic) fästs vid kronorna.

Få händelser har större inverkan på tandhälsan och en persons utseende än förlusten av en tand. Om en eller flera tänder saknas kan de återstående tänderna glida ur sitt läge, vilket kan leda till en förändring av bettet, förlust av ytterligare tänder, karies och tandköttssjukdom.

Olika typer av tandbroar

Tandbroar innebär många fördelar för personer som saknar tänder på grund av tandsjukdomar, frakturer eller skador. Om du håller en god munhygien och går till tandläkaren regelbundet kan en fast tandbro hålla i cirka 10 år.

En tandbrygga består av tandkronor för de tänder som används för att förankra bron på vardera sidan och en eller flera konstgjorda tänder mellan dem. Det finns tre huvudsakliga typer av broar:

  • traditionell bro:Det här är den vanligaste typen, och den är vanligtvis tillverkad i keramik eller porslin sammansmält med metall

  • extensionsbro. Denna typ av bro används för att hantera situationer där det endast finns tänder på ena sidan av den lucka där bron placeras

  • etsbro: Denna typ av bro består av en porslinstand (eller -tänder) i en metallstomme, med vingar som används för att fästa den vid befintliga tänder.

Oavsett vilken typ av bro du har, beror en tandbryggas hållbarhet delvis på att de återstående omgivande tänderna hålls friska, och det är här en regelbunden munvårdsrutin med två dagliga tandborstningar och daglig tandtrådsanvändning kommer in. Använd en tandborste med mjuka borst eller en mellanrumsborste för effektiv rengöring runt bron, och välj tandtråd som är utformad för att rengöra området runt broar.

Insättning av en tandbrygga

Inledningsvis förbereder tandläkaren tänderna på varje sida av utrymmet för kronor och gör ett avtryck av hela området. Därefter monterar tandläkaren en tillfällig (temporär) bro tillverkad av plast eller metall. Vid ett efterföljande besök tar tandläkaren bort den tillfälliga bron och placerar, justerar och cementerar sedan den fasta bron.